fbpx

Rintojen 3D-mammografia eli tomosynteesi parantaa rintasyövän diagnostiikkaa

Karelia Magneetin mammografialaitteella on ainoana Pohjois-Karjalassa mahdollista suorittaa myös 3D-mammografioita eli rintojen tomosynteesikuvauksia. Tomosynteesin käyttöä osana seulontakuvauksia on tutkittu tähän saakka ainakin Ruotsissa, Norjassa ja Italiassa.

– Perinteisessä mammografiassa otetaan tyypillisesti kaksi kuvaa yhdestä rinnasta, mutta tomosynteesillä saamme kerralla 25 kuvaa. Itseasiassa 25 kuvaa on enemmän kuin, mitä millään muulla laitteella pystytään tällä hetkellä kerralla saamaan. Tämä tarkentaa diagnostiikkaa ja tarkoittaa käytännössä sitä, että rintasyövät löytyvät varhaisemmassa vaiheessa, mikä on tietenkin aina potilaan parhaaksi. Säderasitus on tekniikasta huolimatta hyvin alhainen, jopa alhaisempi kuin perinteisessä kahden suunnan mammografiakuvauksessa, toteaa säteilyturvallisuusvastaava Lassi Miettinen.

Mukavuus

Tomosynteesikuvauksessa laitteemme rintoihin kohdistuva puristusvoima on jopa 40 % alhaisempi kuin perinteisessä mammografiakuvauksessa. Yleisesti ottaen, epämiellyttävin asia mammografiakuvauksissa on juurikin puristuksesta aiheutuva ikävä tunne. Asiakkaamme ovat kokeneet tomosynteesikuvauksissa käytettävän kevyemmän puristuksen miellyttävänä, kuten myös sen, että kuvaukset ovat hyvin nopeita suorittaa.

Milloin tulee hakeutua rintatutkimuksiin?

Rintatutkimuksiin on syytä hakeutua, jos rinnastaan löytää kyhmyn tai laattamaisen tiiviin kudosalueen, jota ei ole ennen ollut. Muita syitä hakeutua tutkimuksiin ovat: rintojen muodossa havaitut muutokset, rinnan punoitus ja turvotus, rinnan pitkittynyt paikallinen kipu, rinnan ihon sisäänpäin vetäytyminen, nännipihan ihottuma, haavaumat tai veristä tai kellertävää kirkasta eritettä vuotavat nännit.

Karelia Magneetissa pääset rintatutkimuksiin nopeasti, jopa samana päivänä. Paikalla ovat aina kokeneet mammografiahoitajamme ja rintaradiologiaan perehtynyt röntgenlääkärimme.

Jaa tarinamme

Ajankohtaista

Seuraa meitä somessa

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta: Facebookista, Instagramista ja LinkedInista. Ota kanavamme seurantaan ja pysyt ajan tasalla tuoreimmista kuulumisistamme.

Ota yhteyttä